Choď na obsah Choď na menu
 


Moja reštaurácia

23. 3. 2020

restauracia-pri-letisku.jpg

 

Aj keď súčasná situácia nepraje cestovaniu, naša aktivita bude zameraná práve na turistický ruch.

Každý si predstaví, že je majiteľom reštaurácie, do ktorej chodia hostia nielen zo Slovenska, ale aj z ČR, USA, Maďarska, Poľska a Chorvátska. Pre zatraktívnenie služieb ponúka reštaurácia hosťom možnosť platiť v ich vlastnej mene (českých korunách, dolároch...). Takto je aj zostavený jedálny lístok.

 

Postup pri práci.

1. Otvorím si nový zošit programu Excel.

2. V stĺpci A od 2. riadku píšem názvy jedál a nápojov, ktoré moja reštaurácia ponúka. Minimálny počet 10.

3. V stĺpci B od 2. riadku uvádzam cenu za jednotlivé jedlá a nápoje. Cena je zaokrúhlená na 2 desatinné miesta. Žiadna cena sa neopakuje. Cena sú reálne, tak, ako si ich vieme predstaviť u nás. (Kto nemá predstavu o cenách v reštaurácii, môže nájsť na internete jedálny lístok niektorého podniku. Osobnú návštevu reštaurácie v týchto dňoch neodporúčam.)

4. V stĺpcoch B – G si vypíšem názvy jednotlivých mien (koruna, dolár ...)

5. Na internete si nájdem tzv. kurzový lístok. Podľa tohto lístku prepočítam ceny do jednotlivých mien. Aj tieto ceny budú zaokrúhlené na 2 desatinné miesta.

6. Zadám vzorec na výpočet cien v daných menách. Príklad: Kurz CZK k EUR je 27,191. To znamená, že cenu v eurách vynásobím týmto číslom. Vzorec zadám takto: =B2*27,191 .

Kto dával na našich hodinách pozor, vie, že pri ďalších jedlách už nemusím tento vzorec opäť pracne vyťukávať. Kto pozor nedával, bude pracne vyťukávať.

7. Hotovú tabuľku môžem skopírovať do Wordu a upraviť. (Tento bod je nepovinný).

8. Hotovú prácu (vo Worde alebo v Exceli) zašlem na známu adresu a čakám na jej oznámkovanie. Termín odovzdania práce sa oznámi cez edupage.

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.